Κινηματογραφικές εξελίξεις στην επαρχία (1925-1926)

Όμως η κινηματογραφική παραγωγή δεν ήταν μόνο αθηναϊκή υπόθεση. Μεμονωμένες ταινίες – κυρίως ζουρνάλ τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά όχι μόνο – γυρίζονταν και στην επαρχία.
Στις 7 Απριλίου 1925, ο κινηματογράφος του Χ. Σπανδάγου στα Χανιά ξεκίνησε να προβάλλει το «Πανόραμα των Χανιών». Ο Σπανδάγος έφερε κινηματογραφικό μηχάνημα και κατέγραψε την τελετή της 25ης Μαρτίου στην πόλη με την παρέλαση των επισήμων στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, όπως επίσης τη διέλευση των επισήμων, των προσκόπων, του στρατού και των σχολείων από την οδό Ποτιέ.

Σημαντική κινηματογραφική πρόοδο συνιστούσε η «εγκαίρως» προβολή των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 25ης Οκτωβρίου 1925 στην οθόνη του κινηματογράφου «Πάνθεον» στην Πάτρα.

Τοπικού ενδιαφέροντος ταινία με τη γιορτή των αυτοκινητιστών στους Φιλίππους προβλήθηκε στην Καβάλα το Μάιο του 1925. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε στην πόλη ένας ερασιτεχνικός κινηματογραφικός όμιλος με την επωνυμία «Νεοελληνίκ Φιλμ». Κάποιες ταινίες του με γιορτές, αγώνες κλπ. προβλήθηκαν στις 16 Απριλίου 1926, όμως αυτές παρουσίαζαν τεχνικές ελλείψεις και φαίνεται ότι το πείραμα δεν συνεχίστηκε, καθώς άλλωστε η εταιρία δεν διέθετε ικανούς οικονομικούς πόρους.

Στις αρχές του 1926, το υπουργείο απευθύνθηκε στους Σερραίους φωτογράφους Αλέξανδρο Πέννα και Πέτρο Δαϊρετζόπουλο, προκειμένου να κινηματογραφήσουν σκηνές από την ζωή των τροφίμων των δύο Ορφανοτροφείων (αρρένων και θηλέων) της πόλης των Σερρών. Ενδεχομένως κάτι αντίστοιχο να ζητήθηκε και από φωτογράφους άλλων επαρχιακών πόλεων, που διέθεταν Ορφανοτροφεία.

Όμως οι πιο ενδιαφέρουσες επαρχιακές ταινίες της χρονιάς προήλθαν από τη Δράμα. Στις 4 και 5 Φεβρουαρίου 1926 στη μοναδική, χειμερινή, κινηματογραφική αίθουσα της πόλης («Μέγας Κινηματογράφος») γράφτηκε ιστορία με την προβολή δύο κωμικών ταινιών μικρού μήκους («Ο Μαρκ γκαρσόνι» και «Ο Μαρκ πολυτεχνίτης»). Είχαν γυριστεί από τον τοπικό, ερασιτεχνικό κινηματογραφικό όμιλο «Ο μικρός Αστήρ», που θα παρουσίαζε επίσης ένα δράμα με τίτλο «Έρως αγρότου», αλλά και μια ταινία με τοπία της περιοχής.

Τις ταινίες σκηνοθέτησε ο Μάρκος Σχοινάς, που υποδύθηκε και τον κεντρικό ήρωα «Μαρκ», μιμούμενος το Σαρλώ, όπως άλλωστε είχε κάνει στο παρελθόν και σε ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις. Οπερατέρ και χρηματοδότης ήταν ο Θεόδωρος Νικολέρης, ενώ την εμπορική εκμετάλλευση ανέλαβε ο Νίκανδρος Μαρκίδης, που επίσης συμπρωταγωνιστούσε. Οι ταινίες προβλήθηκαν και σε άλλες πόλεις της περιοχής, όπως στην Ξάνθη (τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου· κινηματογράφος «Μέγας») και στις Σέρρες (μέσα Απριλίου· «Ορφεύς»).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου