Ζουρνάλ του 1921

Ιδιαίτερα διαφημίστηκε στις αρχές Μαρτίου 1921 η προβολή της ταινίας από το γάμο της πριγκίπισσας Ελένης με το διάδοχο του ρομανικού θρόνου (με τον κινηματογράφο «Διονύσια» να προσφέρει ακόμη και.. κουφέτα στους θεατές), όπως επίσης μια ταινία για τα 100 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της ανεξαρτησίας, που περιλάμβανε παρέλαση ολόκληρης Μεραρχίας με επικεφαλής το βασιλιά Κωνσταντίνο, καθώς και εικόνες από την αναπαράσταση μαχών του 1821 (προβολή στα «Διονύσια» τις παραμονές της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου), ενώ από τις 5 Απριλίου ξεκίνησε να προβάλλεται στο «Σπλέντιτ» η ταινία των εορτών της Εκατονταετηρίδας.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η κινηματογραφική κάμερα κατέγραψε μια σειρά από σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας, όπως η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Δημητρίου Ράλλη τον Αύγουστο, η έκρηξη στο τορπιλοβόλο «Λέων» το Δεκέμβριο (από την Γκωμόν), η αναχώρηση του Κωνσταντίνου από τον Πειραιά, η άφιξη στη Σμύρνη, η περιοδεία του στη Μικρά Ασία κλπ.

Εξάλλου, από τις ελληνικές εφημερίδες της Σμύρνης γνωρίζουμε και για μια «έξοχο εκ του φυσικού» ταινία των Μετεώρων αγνώστου κινηματογραφικού οίκου (πρώτη προβολή στην πόλη από 14.07.1921), ενώ στα ελληνικού ενδιαφέροντος - αλλά ξένης παραγωγής - ζουρνάλ του 1921 συμπεριλαμβάνεται και η κινηματογράφηση της κηδείας του Τοποτηρητή του Οικουμενικού Πατριάρχη, Δωρόθεου (πρώτη προβολή στη Σμύρνη από 21.04.1921).

Τον Αύγουστο του 1921, οι ομογενειακές εφημερίδες στις ΗΠΑ διαφήμιζαν μια ταινία μήκους 10.000 ποδών και διάρκειας 2 ωρών κάποιας «International Motion Picture Company» με θέμα την Εκατονταετηρίδα από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Η ταινία, που διέθετε ελληνικούς και αγγλικούς τίτλους, περιείχε εικόνες από την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα, το Ναύπλιο, το Μεσολόγγι, το Μιστρά, τη Σπάρτη, την Ολυμπία και το Μικρασιατικό μέτωπο. Ουσιαστικά η εταιρία ανακοίνωνε την πρόθεσή της να παραχωρήσει τα δικαιώματα προβολής της ταινίας σε κάθε ενδιαφερόμενο, ωστόσο δεν μπορεί να επαληθευτεί επίσημη προβολή της στη Νέα Υόρκη.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Οι ταινίες της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Μέρος πρώτο: Οι ταινίες του Γιώργου Προκοπίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου