Η ταινία του θεατρικού «Γρουσούζη»

Το 1922 θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά για το ελληνικό σινεμά. Ειδικά το Μάιο παρατηρήθηκε μια αναπάντεχη αναγέννηση τόσο με νέες προβολές όσο και με γυρίσματα ή έκφραση προθέσεων για το άμεσο γύρισμα νέων ταινιών.
Η αρχή έγινε μ' ένα ακόμη πάντρεμα θεάτρου και κινηματογράφου με αφορμή την προβολή ταινίας μικρού μήκους στα πλαίσια της παράστασης «Ο Γρουσούζης» των Όσκαρ Μπλούμενταλ και Κάντελμπουργ, που έκανε πρεμιέρα στο θέατρο «Κοτοπούλη» στις 2 Μαΐου. Ήταν άραγε το πρώτο πάντρεμα κινηματογραφικής ταινίας με παράσταση πρόζας στην Ελλάδα;

Επί της οθόνης του θεάτρου «Κοτοπούλη» προβλήθηκαν τρεις σκηνές μικρού μήκους, που δεν προβλέπονταν από το κείμενο του θεατρικού έργου, αλλά αποτελούσαν καινοτομία του θιάσου. Είχαν γυριστεί τις αμέσως προηγούμενες μέρες στο Άκταιον Φαλήρου και τις Τζιτζιφιές υπό τη σκηνοθετική επίβλεψη του Λεόνς. Στις ταινίες συμμετείχαν οι Μυράτ, Αργυρόπουλος, Λογοθετίδης, Ροζάν, Γιώτα Λάσκαρη, Χρυσούλα Μυράτ και Φωτεινή Λούη. Άγνωστο ωστόσο είναι το σενάριο, καθώς επίσης το όνομα του σεναριογράφου.
Ένα υποτυπώδες, μάλλον συγκαταβατικό σχόλιο δημοσιεύτηκε στην Εστία: «οι εμφανίσεις εις τον κινηματογράφον αρέσουν υπερβολικά». Πάντως στην πρεμιέρα της παράστασης οι ταινίες κινδύνεψαν να μην προβληθούν λόγω δύο σύντομων διακοπών ρεύματος, τις οποίες κάποιοι θεατές απέδωσαν στον... γρουσούζη ήρωα του έργου, την ώρα που η υπόλοιπη Αθήνα φοβήθηκε ακόμη και τυχόν στρατιωτικό κίνημα λόγω του έντονου πολιτικού παρασκηνίου των ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου