«Αρραβών μετ’ εμποδίων»

Το 1937 γυρίστηκε και δεύτερη ελληνική ταινία στην Αίγυπτο, όμως στους ελληνικούς κινηματογράφους προβλήθηκε την επόμενη χρονιά. Ήταν ακόμη μια μουσική κωμωδία με τίτλο «Αρραβών μετ’ εμποδίων», αυτήν τη φορά παραγωγής του «Στούντιο Αλβίζε».Το σενάριο έγραψε ο επιθεωρησιογράφος Μ. Μαλλιαράκης, η σκηνοθεσία ήταν του Αλβίζε, ενώ τη μουσική συνέθεσε... ο Γιάννης Κυπαρίσσης κατά τον ελληνικό τύπο και ο Χ. Μαυρομάτης κατά τον ελληνοαιγυπτιακό!

Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας:
Ο Λούλης, ένας νεαρός δικηγόρος, δεν εννοεί να σκλαβώσει ποτέ την καρδιά του. Μένει μαζί με τη μητέρα του σε μια πολυτελή έπαυλή. Έχουν στην υπηρεσία τους τη Ρένα, μια καμαριέρα 20 Μαΐων με άφθονα θέλγητρα και μαγευτικά μάτια. Μια μέρα, η Ρένα μπαίνει στο δωμάτιο του κυρίου της τη στιγμή που αυτός είχε χάσει το κουμπί του σακακιού του. Καθώς επιχειρεί να το ράψει, κατορθώνει να τον ξελογιάσει: κεραυνοβόλος έρωτας, πρώτο φιλί κλπ. Ως τη μέρα που η μητέρα του Λούλη ζητά να παντρέψει το γιο της με την κόρη μιας φίλης της.
Ο Λούλης φροντίζει να κρύψει επιμελώς τους αρραβώνες του, η μητέρα του όμως αφελώς τα αποκαλύπτει όλα. Η Ρένα σπεύδει να τον συναντήσει και του ζητά να διαλύσει τους αρραβώνες. Ενώ η μητέρα του Λούλη καλεί το γιο της να πάνε στα πεθερικά, η Ρένα κάνει ό,τι μπορεί για να το εμποδίσει. Εκείνος υποκρίνεται τον άρρωστο και η μητέρα του αναλαμβάνει να τον δικαιολογήσει. Στο μεταξύ, η Ρένα διπλοκλειδώνει τον Λούλη, που μένει αιχμάλωτός της.
Οι καλεσμένοι των αρραβώνων μάταια περιμένουν το γαμπρό. Όταν πληροφορούνται ότι είναι άρρωστος, αποφασίζουν να τελέσουν τους αρραβώνες στο σπίτι του αρραβωνιαστικού. Σίγουρη πως ο Λούλης δεν μπορεί να της ξεφύγει, η Ρένα φλερτάρει με το σοφέρ στην κουζίνα.
Με τους καλεσμένους που έρχονται, μεσολαβούν ένα σωρό παρεξηγήσεις. Η Ρένα, για να εκβιάσει τον Λούλη, εμφανίζει μπροστά στο μέλλοντα πεθερό του ένα μωρό, που λέει ότι το έκανε μαζί με το μέλλοντα γαμπρό του. Σκάνδαλο! Την κρίσιμη όμως στιγμή αποδεικνύεται ότι το μωρό είναι μαύρο... Συνεπώς, αθώος ο κατηγορούμενος, που κατορθώνει ν’ απαλλαγεί από τη Ρένα και να παντρευτεί τη μνηστή του.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έπαιξαν οι Παρασκευάς Οικονόμου, Ρένα Ντορ και Γιάννης Ιωαννίδης, τους οποίους προσέγγισε ο ίδιος ο επιχειρηματίας Αλβίζε στη διάρκεια ταξιδιού του στην Αθήνα.

Δίπλα τους εμφανίστηκαν οι: Φωφώ Γεωργοπούλου, Μαίρη Γεωργιάδου, Λόλα Φιλιππίδου, Αγγελίδης, Φλώρα Κωνσταντίνου, Πολίτης και πολλοί ερασιτέχνες, μέλη της ελληνικής παροικίας.

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε φυσικά στην Αλεξάνδρεια: από τις 30 Σεπτεμβρίου 1937 στον κινηματογράφο «Ματζέστικ», όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Όπως έγραψε τοπική εφημερίδα, στην πρεμιέρα κανένας θεατής δεν εγκατέλειψε τη θέση του πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους, κάτι γενικά σπάνιο. Το Μάιο του 1938 επαναπροβλήθηκε στην παροικία ως «Τ' αρραβωνιάσματα του Λούλη».

Η αθηναϊκή πρεμιέρα του «Αρραβώνα» δόθηκε στους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Κρόνος» στις 14 Φεβρουαρίου 1938, ενώ πέντε εβδομάδες αργότερα (από τις 21.03) η ταινία μετακόμισε στο «Παλλάς» της Θεσσαλονίκης.

Και μια τελευταία, αλλά όχι ασήμαντη πληροφορία: το έργο είναι καταχωρημένο στα αρχεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης με τον αγγλικό τίτλο «The Handicapped Engagement».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου