«25 Μαρτίου 1821» («Το λάβαρον του 21»)

Στις 22 Απριλίου 1929, τη μέρα που η «Αστέρω» έκανε πρεμιέρα στο «Σπλέντιτ», στο «Ιντεάλ» ξεκινούσε η προβολή ακόμη μιας ελληνι­κής ταινίας. Ήταν η «25 Μαρ­τίου 1821», παραγωγή της «Γκρικ Φιλμ» του Κώστα Λελούδα, ο οποίος μήνες νωρίτερα προϊδέαζε για μια ταινία «τελεία και αξία των ταινιών του Χόλυγουντ», «που θ’ αποδώση εις το Έθνος μας δόξα και τιμή» και θα έδειχνε στους ξένους «πώς απεκτήσαμεν την ελευθερίαν μας, ώστε και να προκύψη απ’ αυτής της απόψεως ωφέλεια διά το έθνος μας».

Εξάλλου, οι διαφημιστικές αγγελίες υπογράμμιζαν ότι το έργο αποτελούσε «πιστή απεικόνιση» της επανάστασης του 1821, γυρισμένο «στα ιστορικά το­πεία των αγώνων του Έθνους» κι ότι η κυβέρνηση είχε διαθέσει «όλα τα άγια κειμήλια του αγώνος». Μεταξύ άλλων παρουσιάζονταν επί της οθόνης: τα βασανιστήρια, το παιδομάζωμα, το χαράτσι, τα κρυφά σχολειά, ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, ο Ρήγας Φεραίος, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Υψηλάντης, ο Αγραφιώτης, ο γέρο-Δήμος, ο Διάκος, ο Μπότσαρης, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος, η Φιλική Εταιρία, η ηρωίδα Βάσσω κ.ά.

Έπαιζαν οι: Λέα Λελούδα, Δημήτρης Μπατής, Γιώργος Μούγιος, Νίκος Γεωργαλάς, Παύλος Καταπώδης, Λ. Δαδιανός, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Μπουλάνος, ενώ το κινηματογραφικό  του ντεμπούτο έκανε ο Μάνος Κατράκης.


Υπό τον τίτλο «Λάβαρο του '21» θα προβαλ­λόταν η ταινία σε συνοικιακούς και θερινούς κινηματογράφους της πρωτεύουσας, όπως και στην επαρχία: Σέρρες (30 Απριλίου έως 4 Μαΐου 1929 στα «Διονύσια»), Καλαμάτα (5 και 6 Απριλίου 1930 στον «Αμερικανικό κινηματογράφο»), Δράμα (από 3 Ιουνίου 1931 στο «Μέγα»), Καβάλα (από 18 Ιουνίου 1931στην «Αίγλη»), Φλώρινα (13 και 14 Δεκεμβρίου 1931 στο «Πάνθεον»).


* * *


Η «Γκρικ Φιλμς» σχεδίαζε την παραγωγή ακόμη μιας ταινίας με τίτλο «Ζιλχά», βασισμένης στο ομώνυ­μο διήγημα του Αυγούστου Σκλάβου, ο οποίος θα υπέγραφε και το κινηματογραφικό σενάριο, ωστόσο το σχέδια δεν ευοδώθηκαν, πιθανόν λόγω και της εμπορικής αποτυχίας του «Λαβάρου» απέναντι στην αρτιότερη «Αστέρω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου