«Μια πρόβα στα γρήγορα»

Η δεύτερη φωνητική ταινία, που και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα προβλήθηκε μαζί με τη «Γροθιά του σακάτη», ήταν το «Μια πρόβα στα γρήγορα», κόπια της οποίας φέρεται να σώζεται στο αρχείο του Ja­cob's Pillow Dance Festival. Σύμφωνα με τον κατάλογο του Jacob's Pillow, στην εισαγωγική καρτέλα αναγράφεται στα ελληνικά: «Η Orthophonic Picture Corporation της Νέας Υόρκης παρουσιάζει τον Τέτο Δημητριάδη στο πρώτο ελληνικό φωνο-κινηματογραφικό κωμικό σκετς, Μια Πρόβα Στα Γρήγορα».

Σε γενικές γραμμές, η στοιχειώδης ιστορία της ταινίας είχε ως εξής:
Δύο πρόσωπα εμφανίζονται: ο ακορντεονίστας Βασίλης Φομέν και ο Τέτος Δημητριάδης. Στην αρχή, ο Τέτος εξασκεί τη φωνή του προβάροντας Ριγκολέτο.(δηλαδή έκανε απλά «Α... α... α...»). Έρχεται όμως ο Βασίλης και του λέει «Πάμε! Πάμε!». «Γιατί και πού να πάμε;» «Ξέχασες ότι έχουμε πρόβα σήμερα;».
Σε κάποια στιγμή ο Τέτος ανησυχεί: «Πειράζει που τα ελληνικά μου δεν είναι πολύ καλά;», για να του απαντήσει ο Βασίλης, «Μην ανησυχείς... κανείς ηθοποιός στο Ελληνικό Θέατρο δεν ξέρει τα ελληνικά του». Αργότερα φέρονται να γκρεμίζουν τον «τοίχο» της οθόνης:
Βασίλης: «Πού είναι το κοινό;»
Τέτος: «Δεν το βλέπεις; Να το κοινό»
Βασίλης: «Πού... τρελάθηκες;»
Στη σύντομη διάρκεια της ταινίας ακούγεται ένα φοξ τροτ ως μουσικό χαλί κατά παραγγελία, ενώ ο Τέτος Δημητριάδης ερμηνεύει δύο τραγουδάκια και.... η ταινία κλείνει με την ατάκα του Τέτου: «Ωραία! Ωραία! Έφτιαξες μια μεγάλη επιτυχία. Πάμε».  
Τη μουσική συνέθεσαν ο Ι. Σκίζας και ο Βασίλης Φομέν, ενώ τους στίχους έγραψαν από κοινού ο Όκαρ (εννοείται προφανώς ο Ορφέας Καραβίας) και ο Δημητριάδης. Το φιλμάκι αυτό θα προβαλλόταν αρκετές φορές σε κινηματογράφους της Αλεξάνδρειας συνοδεύοντας διάφορες ελληνικές ταινίες τα επόμενα χρόνια (π.χ. την ηχητική έκδοση του «Έρως και κύματα» το Νοέμβριο του 1936).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου